Teatree (de Zeepwinkel original)
Teatree
De Teatree (Theeboom) is lid van de Mirtefamilie. Deze familie omvat meer dan 150 verschillende soorten bomen en struiken en is sinds mensenheugenis een effectief en natuurlijk middel tegen onzuiverheden en pukkeltjes. Door de antibacteriële en schimmeldodende werking wordt je huid diep gereinigd en verfrist. Onze Teatree lijn bevat zeepjes met diverse bloemengeuren.
Wat is een 'Teatree' eigenlijk?
De Teatree is een struik of kleine boom tot 7 meter hoog met een papierachtige schors en lancetvormige blaadjes. De familie waar de Teatree lid van is heet ‘Mirte’ en de officiële naam van de Teatree is Melaleuca alternifolia. De Mirte familie omvat meer dan 150 verschillende bomen en struiken. De Teatree heeft prachtige witte bloemen die in het voorjaar bloeien. Hier worden ze, naast de productie van essentiële olie, ook voor gekweekt.
De geschiedenis van Teatree olie is indrukwekkend te noemen. Het vindt zijn oorsprong in Australië, waar de inwoners, met name de Aboriginals, de genezende werking van de bladeren kenden. Ze wreven de bladeren fijn en maakten er met klei pakkingen van, waarmee huidaandoeningen en ontstekingen werden behandeld.
James Cook
De kracht van de bladeren van de Melaleucaboom is bij de Aboriginals waarschijnlijk al eeuwen bekend. Ze gebruikten Teatree bladeren om wonden te behandelen. James Cook dacht dat de Aboriginals thee aan het maken waren toen hij ze de bladeren in kokend water zag doen. Om die reden heeft hij de naam theeboom bedacht. Wat bij ons lavendel en roos zijn, is in Australië de Teatree, een soort ‘wondermiddel’ voor ongelofelijk veel aandoeningen. De best bekende verwerking van de bladeren is dat ze met stoom worden gedestilleerd.
Eigenschappen van de werking Teatree*
Teatree heeft een anti-bacteriele werking met een breed spectrum Het bestrijd o.a. ook de MRSA bacterie (Pazyar 2013; Falci 2015). Het werkt ontstekingsremmend, antiviraal (o.a. Li 2013), schimmeldodend (o.a. de Campos Rasteiro 2014; Tobouti 2016; Felipe 2018), slijmoplossend, anti-jeuk, huidgenezend bij wonden (o.a. Chin 2013), parasietendodend o.a. bij hoofdluis, immuunstimulerend (Nogueira 2014), insecticide, pijnverdovend, antitumoraal (o.a. Assmann 2018), antipsoriatisch (Pazyar 2012), tonicum.
Belangrijke bestanddelen van Teatree*
De chemische samenstelling van Teatree olie wisselt. Dat heeft te maken met herkomst en oogsttijd. In de winterperiode geoogste Teatree bevat meer cineol dan de in de zomer geoogste Teatree olie.
- Monoterpenen (35 – 50 %): a-terpineen, γ-terpineen, a- en β-pineen, p-cymeen, limoneen, terpinoleen
- Sesquiterpenen : aromadendreen, viridifloreen, β-caryophylleen, cadineen
- Monoterpeenalcoholen: terpineen-4-ol (30 – 48%), a-, β- en γ-terpineol (tot 30 %)
- Sesquiterpeenalcoholen: globulol (1 %), viridiflorol (1 %)
- Oxiden (3 – 15 %): 1,8-cineol
Op de huid
In de huidverzorging is Teatree één van de best werkende bestanddelen bij o.a.
- Acne
- Abcessen
- Huidinfecties
- Voetschimmel
- (water)wratjes
Bij acne (Hammer 2015) en abcessen bezit Teatree de eigenschap om de etter binnen te dringen en vloeibaar te maken waardoor het gemakkelijker kan worden afgevoerd. Teatree olie is pijnverdovend en sterk wondgenezend. Het mag puur op een wondje. Bij insectenbeten direct een druppel Teatree toepassen op de aangedane plek. In een shampoo werkt het goed tegen roos en vet haar.
(* Bron: Stichting Aromatherapie)